Nederlanders blijven doorsparen. Ook in de eerste zomermaand van dit jaar is het totaal aan spaargeld weer toegenomen. Aan het einde van juli stond er bijna € 850 miljoen meer op spaarrekeningen dan een maand eerder.

Een en ander blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Toch is de spaardrift wel afgenomen in vergelijking tot de maanden ervoor. Zo was de netto inleg op spaarrekeningen in juni nog € 2,9 miljard en in mei zelfs een duizelingwekkende € 9,5 miljard.

Spaarrente
De spaarrente blijft echter laag. Sinds de Europese Centrale Bank (ECB) in september 2019 de zogenoemde beleidsrente heeft verlaagd naar -0,5% is die in de meeste gevallen nagenoeg 0%. Sommige banken hebben zelfs een negatieve rente ingevoerd voor spaarbedragen boven een bepaalde limiet.

Vooralsnog geldt dit bij geen enkele bank voor spaarbedragen tot € 100.000. Sommige banken rekenen hierboven een ‘bewaarrente’, bij andere banken ligt de grens op € 250.000 of hoger. De rente die je als spaarder over het meerdere moet betalen, bedraagt 0,2% tot 0,5%.

Garantiestelsel
De rente die Nederlandse banken op spaargeld geven, komen niet boven de 0,1% uit. Sommige buitenlandse banken geven een hogere rente, die kan oplopen tot 0,5%. Mocht u overwegen om – een deel van – uw spaargeld daar te stallen, let dan wel goed op. Want wat gebeurt er als zo’n buitenlandse bank in de problemen komt?

Als het een bank is met een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) valt deze onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Spaarders zijn er dan zeker van dat ze hun inleg tot € 100.000 terugkrijgen. Banken binnen de Europese Unie zonder Nederlandse bankvergunning vallen onder het depositogarantiestelsel van het desbetreffende land. Controleer dit dus goed.

Voorwaarden
Ook zijn de voorwaarden van buitenlandse banken vaak anders dan we zijn gewend. Als u overweegt om te gaan sparen bij een buitenlandse bank, lees deze dan aandachtig door. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Meer informatie
Heeft u een vraag over dit bericht of wilt u advies over sparen of een ander financieel onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op!