Hypotheken die sinds 2013 zijn afgesloten, worden in de meeste gevallen afgelost. Daardoor zijn er steeds meer hypotheekverstrekkers die een overlijdensrisico (ORV) niet of slechts deels verplicht stellen bij de hypotheek.

Op zich is dat een logische ontwikkeling. U lost uw hypotheek immers af, dus loopt de bank veel minder risico. Wel moet u bij sommige banken een ORV afsluiten als u meer leent dan 80% van de waarde van het huis.

Maandelijkse lasten
Maar wat als u of uw partner ruim voor de einddatum van de hypotheek overlijdt? Kan degene die overblijft dan de maandelijkse lasten nog wel betalen? Als dit niet zo is, kan een ORV uitkomst bieden.

Nabestaandenpensioen of niet?
Een goede hypotheekadviseur neemt daarom de tijd om stil te staan bij het mogelijke overlijden van één van u beiden. Vragen die daarbij aan bod komen, zijn onder andere of er sprake is van een partnerpensioen en zo ja, of dit voldoende is om de hypotheeklasten te kunnen blijven betalen.

Samenwoners
Ook de vorm waarbinnen u samenleeft kan van invloed zijn. Woont u samen zonder samenlevingscontract? Dan zijn uw rechten niet altijd hetzelfde als wanneer u getrouwd bent of geregistreerd partner van elkaar. Een goede adviseur wijst u hierop en legt u uit wat u kunt doen.

Meer informatie
In veel gevallen blijft een ORV een goede verzekering tegen plots wegvallend inkomen door overlijden. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Heeft u al een ORV en vraagt u zich af of deze nog voldoet aan uw wensen en eisen? Ook dan helpen wij u graag.