De aflossingsvrije hypotheek wint meer en meer aan populariteit. Niet alleen onder starters, ook onder oudere huiseigenaren. De trend wordt versterkt door de lage hypotheekrente.

Die maakt dat het financiële voordeel van de hypotheekrenteaftrek beperkt is. Sterker nog, de maandlasten zijn bij een aflossingsvrije hypotheek over het algemeen juist lager dan bij een annuïteitenhypotheek met belastingvoordeel. Maar er zit wel een addertje onder het gras.

Duurder
Uiteindelijk is een aflossingsvrije hypotheek namelijk altijd duurder dan een lening die wel wordt afgelost. Bij de laatste neemt het rentebedrag gedurende de looptijd immers af. Verder blijft een aflossingsvrije hypotheek een lening die uiteindelijk moeten worden terugbetaald.

Risico
Dat brengt meteen een risico met zich mee; aan het einde van de looptijd is het niet altijd mogelijk om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Dat blijkt ook uit een waarschuwing van de AFM, die voorspelt dat tienduizenden woningeigenaren hierdoor eerdaags noodgedwongen moeten verhuizen.

Verleiding weerstaan
Dat starters en andere jonge huizenkopers de verleiding van lagere maandlasten moeilijk kunnen weerstaan, is logisch. Met de huidige huizenprijzen zijn zij vaak gedwongen om maximaal te lenen. En omdat ze meestal nog niet op het hoogtepunt van hun carrière zitten, hebben ze minder financiële armslag dan de meeste oudere huiseigenaren. Die doen er vaak juist beter aan om wel af te lossen.

De beste keuze
Heeft u een (deels) aflossingsvrije hypotheek of overweegt u om er één af te sluiten? Win dan van tevoren advies in. Soms is het een uitstekende keuze, maar soms is goedkoop juist duurkoop. Als uw vertrouwde adviseur helpen we u graag. Neem dus gerust even contact met ons op.