De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt dat veel koopstarters zich te diep in de schulden steken. De toezichthouder wijst erop dat studieschulden vaak niet worden opgegeven en dat bijna één op de vijf starters ook nog een persoonlijke lening of een doorlopend krediet heeft.

De cijfers waarop de AFM reageert, zijn van 2018. Omdat de regels voor consumptieve kredieten zoals een persoonlijke lening inmiddels zijn aangescherpt, is de laatstgenoemde groep waarschijnlijk nu iets kleiner.

Studieschuld
Ruim 40% van de koopstarters in 2018 had een studieschuld. Zo’n 10% van hen meldde dit niet bij de aanvraag van een hypotheek, terwijl dit wel verplicht is. Recent onderzoek wijst erop dat dit probleem inmiddels groter is geworden, aldus de AFM.

Kwetsbaar
De toezichthouder maakt zich vooral zorgen over deze ontwikkelingen omdat koopstarters financieel kwetsbaar zijn. Mede daarom neemt de AFM stelling tegen het oprekken van de financieringsruimte voor deze groep.

Risico
Het risico zit met name in de hoge maandlasten. Mocht er iets onverwachts gebeuren, zoals bijvoorbeeld ziekte of werkloosheid, dan komt het betalen van rente en aflossing snel in de verdrukking.

Verantwoorde keuze
Wat voor koopstarters geldt, kan ook voor andere consumenten opgaan. Overweegt u een persoonlijke lening of een doorlopend krediet af te sluiten? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag met het maken van een verantwoorde keuze.

Meer informatie
Heeft u meerdere consumptieve kredieten of wilt u een extra lening afsluiten? Dan loont het vaak de moeite om die kredieten samen te voegen. Meer weten? Neem ook dan even contact met ons op.