De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil dat studieschulden beter worden geregistreerd. Nu geeft zo’n 15% van alle huizenkopers deze schuld niet op bij de aanvraag van een hypotheek. Daardoor zijn er in de afgelopen jaren geregeld mensen in financiële problemen gekomen.

Andere schulden, zoals bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een doorlopend krediet, zijn centraal vastgelegd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Volgens de AFM ligt het voor de hand dat deze organisatie ook studieschulden gaat registreren.

Drempel
Als dat gebeurt, is het voor zowel hypotheekverstrekkers als hypotheekadviseurs een stuk eenvoudiger om in één keer alle schuldgegevens van de aanvrager te verzamelen. Maar vooral voor starters op de woningmarkt kan het een extra drempel zijn om een huis te kopen.

Wetgeving
Of het advies wordt omgezet in wetgeving, is nog maar de vraag. Al eerder pleitte het BKR voor het registreren van studieschulden. Maar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) gingen daar niet in mee. Bij de invoering van het leenstelsel heeft het ministerie namelijk beloofd dat studieschulden buiten het register blijven.

Meer informatie
Heeft u een vraag over dit artikel? Wilt u meer weten over de mogelijkheden die u heeft voor een (starters)hypotheek? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.