Wanneer u als ondernemer op zoek bent naar een financiering, kunt u aankloppen bij een bank of kiezen voor een alternatief. Die alternatieven vallen niet onder het toezicht van de AFM en zijn daardoor risicovoller. De toezichthouder waarschuwt dat kleine ondernemers de dupe kunnen worden.

Een bank opereert onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Ze zijn daarom verplicht om bij kredietverlening het belang van de klant voorop te stellen. Eenvoudig gesteld: u mag door het aangaan van de lening niet dusdanige risico’s lopen dat u in de financiële problemen kunt komen. De financiering moet verantwoord zijn. Om een krediet bij de bank te krijgen, moet u daarom aan strenge voorwaarden voldoen.

Geen toezicht
Vanwege die strenge eisen kiezen kleine ondernemers steeds vaker voor alternatieve financieringsvormen zoals factoring, equipment lease, flitskredieten en crowdfunding. Het lijken misschien mooie oplossingen, maar de risico’s van deze non-bancaire financieringsvormen zijn best groot. In de eerste plaats: zowel de AFM als De Nederlandsche Bank (DNB) houden geen toezicht op non-bancaire aanbieders van zakelijke financiering en hun bestuurders. Die kunnen daarom ook niet getoetst worden op geschiktheid, betrouwbaarheid en integriteit.

Onvoldoende kennis
Ten tweede: in plaats van de bank, moet u zelf inschatten of uw financieringsbehoefte verantwoord is. Volgens de AFM hebben eenmanszaken en zzp’ers doorgaans te weinig financiële knowhow om een objectieve afweging te maken tussen de extra risico’s en kosten van een lening en de levensvatbaarheid van hun bedrijf. Als de financiering hard nodig is, kunnen ze geneigd zijn de verkeerde keuze te maken. Niet zelden staan ze bovendien persoonlijk garant, een extra risico.

Torenhoge kosten
Naarmate een financiering risicovoller is, gaat dat gepaard met hogere kosten. De AFM kwam kostenpercentages tegen van gemiddeld 126% bij kleine kortlopende kredieten, met uitschieters naar 400%. Dat is excessief, vindt de AFM. De kostenstructuur wordt bovendien vaak onduidelijk toegelicht met gebrekkige informatie over de voorwaarden. Kleine lettertjes in offertes en overeenkomsten lijken niet ongebruikelijk. Bij een conflict of bij teleurstelling in voorwaarden, kosten of de werking van het product bent u al snel aangewezen op een gang naar de civiele rechter.

Verantwoord lenen
Voorkom dat u een dure en risicovolle financiering aangaat. Neem liever contact op met ons kantoor om alle mogelijke oplossingen te bespreken. Wij gaan dan na wat we voor u kunnen doen. Verantwoord lenen staat hoog in ons vaandel en wij gaan daarom op zoek naar een financiering die past bij uw wensen en bij uw financiële situatie.