Het ziet ernaar uit dat de lockdownmaatregelen de komende maanden versoepeld worden en dat we langzaam weer terug gaan naar normaal. Maar dat wil niet zeggen de manier van werken weer net als pre-corona wordt. En anders werken kan ook gevolgen hebben voor uw wagenparkparkbeleid.

De coronacrisis en de lockdown hebben een flinke impact gehad op het wagenparkbeleid van bedrijven. Medewerkers waren thuis aan het werk, vergaderingen en klantcontacten vonden veelal online plaats en een aantal bedrijven leden omzetverlies. Heel wat bedrijven hebben zich daarom voorbereid op een reorganisatie en stelden investeringen uit. Ook de aanschaf van nieuwe personen- en bedrijfsauto’s werd vaak naar achteren geschoven.

Minder kilometers, minder auto’s?
Nu de versoepelingen op komst zijn, krijgt u als ondernemer meer zicht op hoe uw medewerkers voortaan hun werk kunnen doen. Het recht op thuiswerken is al in veel cao’s opgenomen. En online zaken doen blijkt in veel gevallen prima te bevallen. Als die nieuwe manier van werken onderdeel wordt van uw beleid, leidt dat tot minder gereden kilometers en minder gebruik van de auto’s. Dan moet u ook uw wagenparkbeleid weer onder de loep nemen. Laat u bijvoorbeeld de wagens langer doorrijden? Of popelt u juist om nieuwe (elektrische) auto’s aan te schaffen? Krimpt u uw wagenpark in? Wilt u in plaats van leasen liever een wagenpark in eigen bezit?

Risico’s analyseren
Als u veranderingen doorvoert in uw wagenparkbeleid, neem dan contact op met ons kantoor. Want uw besluit heeft ook gevolgen voor uw verzekeringen. Wij kijken opnieuw naar alle risico’s die u loopt met uw bedrijfsauto’s. U kunt aansprakelijk gesteld worden voor schade die met een van uw auto’s veroorzaakt wordt. Maar de auto’s kunnen ook zelf schade oplopen of gestolen worden. Dat zijn de voor de hand liggende risico’s. Daarnaast zijn er de andere risico’s: ladingdiefstal bijvoorbeeld en medewerkers die arbeidsongeschikt raken door een verkeersongeval. Al die risico’s veranderen als het gebruik van de auto’s verandert.

Wagenpark verzekeren is maatwerk
De centrale vraag in ons adviesgesprek is: wat zijn de gevolgen van risicovolle gebeurtenissen op de financiën van uw bedrijf? In hoeverre kunt u de risico’s zelf dragen en wanneer is het beter om ze te verzekeren? En hoe zien die verzekeringen er dan uit? Een kwestie van maatwerk dus. Wel is het voordeliger al uw personen-, bestel- en vrachtauto´s in één keer goed te verzekeren. De administratie is eenvoudiger dan wanneer u kiest voor losse verzekeringen. Omdat u meerdere wagens verzekert, profiteert u bovendien van een gunstige premie.

Veranderingen in uw wagenpark leiden tot andere risico’s. Neem daarom contact op voor een gedegen verzekeringsadvies.