Het is veel autobezitters wel eens overkomen: een lakschade of deuk die er ‘opeens’ is. Nadat u boodschappen heeft gedaan, bijvoorbeeld. Of gewoon thuis, op de parkeerplaats. Erg vervelend, omdat u niet weet wie de dader is. Toch kunt u zulke schade soms vergoed krijgen.

Dat geldt in elk geval als u een allrisk autoverzekering heeft afgesloten. Het nadeel is echter dat uw aantal schadevrije jaren daalt en u mogelijk omlaag gaat op de bonus-malusladder. Een claim op uw autoverzekering kan dus betekenen dat u daarna meer premie moet betalen.

Waarborgfonds Motorverkeer
Is de schade veroorzaakt door een ander motorvoertuig? Dan is er een andere mogelijkheid. U komt dan misschien in aanmerking voor een vergoeding van het Waarborgfonds Motorverkeer. Het maakt niet uit of uw auto WA, WA+ of allrisk is verzekerd.

Het Waarborgfonds Motorverkeer is een stichting die wordt gefinancierd met een deel van alle Nederlandse WA-premies. Het fonds keert alleen uit bij schade die is veroorzaakt door motorvoertuigen. Niet alleen aan auto’s trouwens, ook aan andere eigendommen.

Voorwaarden
Als u een schade heeft die onder de voorwaarden valt, kunt u een verzoek om schadevergoeding indienen. Die voorwaarden zijn dat het voertuig dat de schade heeft veroorzaakt:

  • onbekend is gebleven;
  • wel bekend is, maar niet verzekerd;
  • wel bekend is, maar gestolen;
  • is verzekerd bij een verzekeraar die failliet is;
  • is vrijgesteld van verzekeringsplicht.

Bij materiële schade die is veroorzaakt door een onbekende dader heeft u wel een eigen risico van € 250.

Aansprakelijk stellen
Is uw schade veroorzaakt door iemand die onverzekerd rondreed? Dan moet u de schade eerst proberen te verhalen op de veroorzaker door hem of haar aansprakelijk te stellen. Krijgt u geen vergoeding, dan kunt u alsnog een verzoek bij het Waarborgfonds indienen.

Meer informatie
Meer informatie en het formulier waarmee u een verzoek voor vergoeding kunt indienen, vindt u op de website van het Waarborgfonds. Heeft u een andere vraag over dit artikel of over (de dekking van) uw eigen autoverzekering? Neem dan gerust even contact met ons op.