Het lijkt een gevecht tegen de bierkaai: de strijd tegen digitale inbrekers. Er worden weliswaar regelmatig criminele netwerken opgerold, maar er zijn ook altijd gauw weer nieuwe actief. U loopt het risico dat er malware op uw computer wordt geïnstalleerd.

Voorbeelden van malware zijn virussen, ransomware, Trojaanse paarden en spyware. Malware kan op verschillende manieren uw computer binnendringen. Als u gehackte websites bezoekt bijvoorbeeld, als u illegale software downloadt of een schadelijke e-mailbijlage opent.

Gevolgen van infectie
Een infectie met malware kan grote gevolgen hebben. De cybercriminelen kunnen uw bank- en inloggegevens stelen of achter privacygevoelige informatie komen. Uw antivirussoftware kan op afstand uitgeschakeld worden waardoor schadelijke programma’s op uw computer binnen kunnen komen en u bijvoorbeeld ongemerkt onderdeel wordt van een botnet. Dat is een netwerk van computers dat door criminelen op afstand wordt bestuurd voor bijvoorbeeld het verspreiden van phishing-berichten of het uitvoeren van DDos-aanvallen.

Signalen van besmetting
Malware is een verzamelnaam voor verschillende soorten schadelijke software. Denk aan virussen, ransomware, Trojaanse paarden en spyware. Hoe weet u dat uw computer besmet is? Dat is best lastig. Maar er zijn wel signalen waar u beducht op moet zijn. Bijvoorbeeld dat uw computer zomaar uitgaat en u niet meer kunt opstarten. Dat uw computer of de internetsnelheid trager is dan normaal. Dat er programma’s op uw computer niet meer werken of dat er programma’s automatisch geïnstalleerd zijn op uw computer.

Wat kunt u doen?
Experts verwachten dat er een golf van digitale inbraken op komst is. Het is daarom des te belangrijk om uw bedrijf te beschermen tegen malware. Hoe doet u dat?

  • Download en installeer geen illegale software.
  • Installeer antivirusprogramma’s.
  • Houd uw softwareprogramma’s up-to-date.
  • Klik niet op links in e-mails of op websites die u niet vertrouwt.
  • Gebruik een reclamefilter of adblocker.
  • Maak regelmatig een back-up van uw computerbestanden en bewaar ze op een externe plek.
  • Doe de basisscan cyberweerbaarheid van het Digital Trust Center (DTC) voor tips over het verbeteren van uw beveiliging.

Cyberverzekering
Uiteraard mag een goede cyberverzekering niet ontbreken als u het cyberrisico serieus neemt. Door de toegenomen aanvallen zijn verzekeraars wel veel strenger geworden bij de acceptatie. Neem contact op met ons kantoor om uw mogelijkheden de bespreken. Wij adviseren u graag.