In 2020 zijn 9,5% minder personenauto’s gestolen dan in 2019. Helaas zijn de diefstalcijfers voor bedrijfsauto’s minder rooskleurig. Wilt u autodiefstal voorkomen, kies dan voor beveiliging en check op tijd of uw certificaat nog geldig is. Nu kunt u daar automatisch aan herinnerd worden.

De diefstal van lichte bedrijfswagens steeg in 2020 ten opzichte van 2019 met 18,7%, die van zware bedrijfswagens met 6,5%. In die laatste categorie is het terugvindpercentage hoog: 68,2%. Lichte bedrijfswagens worden in 38,7% van de gevallen teruggevonden. Verder zijn er in 2020 11% meer aanhangers/opleggers gestolen dan in 2019. Het terugvindpercentage staat daar op 29,2%.

5 beveiligingscategorieën
Een gecertificeerd beveiligingssysteem is een krachtig wapen tegen autodiefstal. Auto’s met zo’n systeem worden 74% minder vaak gestolen en 62% vaker teruggevonden dan auto’s zonder. Beveiligingssystemen zijn ingedeeld in 5 klassen: startonderbreker (wordt in de meeste voertuigen standaard ingebouwd), inbraakdetectie met alarmering, hellingshoekdetectie, een beperkt voertuigvolgsysteem en een uitgebreid voertuigvolgsysteem. Deze systemen worden vaak ingebouwd door een Kiwa SCM-gecertificeerd inbouwstation. Er wordt dan een certificaat uitgegeven, dat 3 jaar geldig is. Daarna moet het systeem weer gekeurd worden en kan het certificaat verlengd worden.

Keyless entry systeem fijn voor dieven
Jonge auto’s met een hoge cataloguswaarde staan het hoogst op het verlanglijstje van criminelen, vooral als ze zijn uitgerust met een keyless entry systeem. Daarmee kan het voertuig geopend worden zonder actieve sleutelbediening. Maar criminelen kunnen het signaal van deze systemen opvangen, versterken en verlengen. Zo kunnen ze op afstand het voertuig openen en zelfs starten. KIWA en CCV hebben daarom per 1 januari 2021 de toelatingseisen van nieuwe alarmsystemen voor auto’s met keyless entry aangescherpt. Heeft u nog een ouder keyless entry systeem? Laat dan de beveiliging verbeteren. Een metalen blikje om de sleutel in te bewaren, kan ook helpen.

Geldigheid certificaat
Verzekeraars stellen steeds vaker als eis dat een dure bedrijfsauto deugdelijk beveiligd is tegen diefstal. Welke beveiliging dat is, hangt vooral af van de leeftijd, de cataloguswaarde en de diefstalgevoeligheid van het voertuig. Belangrijk om te weten: zonder geldig certificaat komt u bij diefstal niet in aanmerking voor een (volledige) schadevergoeding. Maar u moet zelf controleren of het certificaat nog geldig is. Voor een KIWA certificaat kunt u dat doen met een kentekencheck. U kunt dan KIWA ook vragen om u op tijd een reminder te sturen als het tijd is voor een periodieke keuring. Vergeet u de keuring en verloopt het certificaat? Dan ontvangt u daarover ook weer een bericht van KIWA.

Wilt u goed verzekerd zijn tegen autodiefstal? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij zoeken de autoverzekering die bij uw bedrijfsauto(‘s) past.