Het zal u niet zijn ontgaan. In de afgelopen twee maanden is de hypotheekrente met 0,5% gestegen. Maar betekent dit dat we echt aan het einde zijn van de steeds dalende rentepercentages?

Het eerlijke antwoord op die vraag is dat niemand het weet. De rentestijging zegt in economische zin namelijk iets over het verleden, niet over de toekomst. Nu lijkt die, zeker door de oorlog in Oekraïne, behoorlijk onzeker. Maar dat kan over een paar maanden weer anders zijn.

ECB-beleid
Ook het toekomstige beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) is van groot belang voor de rente-ontwikkeling. Als de ECB de rente niet verhoogt en staatsobligaties blijft opkopen, kan de rente ook zomaar weer dalen.

Extreem laag
Ondanks de stijging is de hypotheekrente trouwens nog altijd extreem laag. Zelfs als u kiest voor 30 jaar vast, betaalt u minder dan 2%. Ter vergelijking: begin jaren ’80 van de vorige eeuw was de 5-jaarsrente hoger dan 13%!

Huizen niet goedkoper
Door de grote vraag en het beperkte aanbod blijven de huizenprijzen vooralsnog hoog. De stijging van de hypotheekrente lijkt daarin niets te veranderen. Volgens experts zal dat ook niet gebeuren zolang de rente niet richting de 5% gaat.

Meer informatie
Als u uw hypotheek nog niet heeft overgesloten, begrijpen we dat u dat nu zeker overweegt. Neem in dat geval gerust even contact met ons op, we adviseren u graag. Heeft u een andere vraag over een lopende of nieuwe hypotheek? Ook dan staan we u graag te woord.