U droomt ervan om voor uzelf te beginnen. Maar u twijfelt of u dan voldoende verdient en of het bedrijf wel levensvatbaar is. Of u wilt eerst kijken hoe het u bevalt om eigen baas te zijn. Daarom wilt u of het ondernemerschap combineren met een parttime baan in loondienst. Waar moet u dan aan denken?

Een bedrijf beginnen met behoud van de vaste baan. Het is een keuze die steeds populairder wordt. Het grote voordeel is dat u inkomenszekerheid heeft. U krijgt maandelijks uw salaris uitbetaald, ook als u ziek bent. Verder ontvangt u vakantiegeld, misschien een 13e maand en de vrije dagen worden doorbetaald. Uw vaste inkomen is beschermd als u langdurig arbeidsongeschikt wordt en misschien bouwt u nog wat pensioen op. Als ondernemer moet u dat soort inkomenszekerheden zelf regelen.

Tijd en geld
Het heeft ook nadelen om het ondernemerschap te combineren met een baan. Als uw bedrijf goed gaat lopen, krijgt u het drukker. U moet dan naast uw baan misschien ook ’s avonds en in het weekend werken. Of u moet klanten teleurstellen. Heeft u gekozen voor een parttime baan? Dan ontvangt u ook een parttime salaris. Als uw bedrijf in het begin nog maar weinig omzet haalt of als u door arbeidsongeschikt niet kunt werken, is dat parttime salaris misschien niet genoeg. U kunt dan behoorlijk krap komen te zitten. Vraag ons hoe u dat risico kunt opvangen.

Ondernemingsplan maken
De start van uw eigen bedrijf moet u goed voorbereiden, ook als u daarnaast nog een baan heeft. Maak daarom een ondernemingsplan. Daarin staat wat voor bedrijf u heeft, waarom u denkt dat het een succes kan worden en wat de verwachte opbrengsten en kosten zijn. U moet waarschijnlijk investeren, bijvoorbeeld in een werkplek, apparatuur, marketing en inkoop. Leg in het plan vast hoeveel u daarvoor nodig heeft, hoe u aan een financiering komt en hoe u aan uw betalingsverplichtingen kunt voldoen.

Belastingen op orde
Punt van aandacht is de fiscale kant van het ondernemerschap. Zorg voor een puntgave administratie en zoek uit welke aftrekposten u heeft en wat voor soort belastingen u moet betalen, zoals inkomstenbelasting en btw. Komt uw jaaromzet niet boven de € 20.000 uit? Dan kunt u gebruikmaken van de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) en hoeft u geen btw in rekening te brengen. Zet het geld dat de u aan belastingen moet betalen apart. Zo voorkomt u betalingsproblemen.

Risico’s verzekeren
Houd ten slotte rekening met de bedrijfsrisico’s. Daarbij maakt het niet uit of u parttime of fulltime zzp’er bent. De kans op brand, een cyberincident of een niet-betalende klant is dan even groot. Neem contact op met ons kantoor om te bespreken wat uw belangrijkste bedrijfsrisico’s zijn en welke verzekeringen in uw situatie relevant zijn.