Als het aan De Nederlandsche Bank (DNB) ligt, moeten huiseigenaren belasting gaan betalen over de overwaarde van hun huis. Volgens DNB kan dat helpen om de oververhitte woningmarkt af te koelen.

De centrale bank uit al langer haar bezorgdheid over de ontwikkelingen op de woningmarkt. Doordat de prijzen maar doorstijgen, nemen steeds meer huizenkopers steeds grotere financiële risico’s. Dat wordt in de hand gewerkt door ‘fiscale cadeautjes’, aldus DNB.

Vermogensbelasting
Daarbij doelt de bank onder andere op de hypotheekrenteaftrek en de verschillen tussen box 1 en box 3-belasting. Omdat het koophuis in box 1 valt, hoeven huiseigenaren nu geen vermogensbelasting te betalen over de meerwaarde van hun woning.

Inkomstenbelasting omlaag
Als tegenprestatie stelt DNB voor om de inkomstenbelasting voor iedereen te verlagen. Volgens berekeningen gaat 70% van de bevolking er dan op vooruit. Huurders zijn de grootste winnaars, maar ook veel huiseigenaren zouden profiteren van de lagere inkomstenbelasting.

Ook huizenprijs omlaag
Het grote voordeel is dat deze ingreep invloed heeft op de huizenprijzen, aldus de centrale bank. Die zal stabiliseren of omlaag gaan, waardoor vooral starters op de woningmarkt meer kansen krijgen om hun eerste huis te kopen.

Integraal
De beslissing om zo’n extra huizenbelasting in te voeren, is uiteindelijk aan de politiek. Als die het voorstel omarmt, moet het plan wel integraal worden overgenomen, benadrukt president Klaas Knot van DNB. Gebeurt dit niet, dan bestaat de kans dat de extra belastinginkomsten niet voldoende terugvloeien naar de huishoudens via een lagere inkomstenbelasting.

Meer informatie
Heeft u een vraag over dit artikel of over een lopende of nieuwe hypotheek? Neem daarvoor contact met ons op en stel deze dan gerust. Wij staan u graag bij met raad en daad.