De accu is een belangrijk onderdeel van uw e-bike. Die zorgt er immers voor dat u moeiteloos grote afstanden op de fiets kunt afleggen. Goed onderhoud is dus belangrijk. En dekt uw e-bikeverzekering een kapotte accu wel?

Om met dat laatste te beginnen: vaak is de accu niet gedekt tegen nieuwwaarde. Terwijl het toch een duur onderdeel is! Verzekeraars schrijven de waarde namelijk redelijk snel af. Daardoor kan het gebeuren dat, als uw accu na een jaar of twee kapot gaat, u minder dan de helft van nieuwprijs krijgt vergoed.

Onderhoud
Het loont dus de moeite om uw accu goed te onderhouden. De ANWB heeft enkele goede tips verzameld:

  • Begin met het lezen van de gebruiksaanwijzing! Hierin staat ongetwijfeld ook een bewaaradvies.
  • Bewaar de accu op kamertemperatuur en in een droge omgeving. Zorg ervoor dat de accu altijd voor tenminste 50% is opgeladen.
  • Om in optimale conditie te blijven, moet de accu regelmatig ontladen en weer worden opgeladen. Gebruikt u uw fiets langere tijd niet, laad je accu dan tenminste één keer per maand op. Ook als u hem niet gebruikt, loopt de accu langzaam leeg.
  • Hoe lager de temperatuur, hoe lager de capaciteit van een accu. Laadt de accu dus bij voorkeur binnenshuis op.
  • Het is verstandig om de accu na elke fietstocht op te laden. Leg je accu daarvoor eerst tenminste een half uur in een ruimte die op kamertemperatuur is.

Verder is het uitermate belangrijk dat de accu en de lader compatibel zijn. Gebruik dus altijd de oplader die geleverd is bij uw eigen fiets.

Fietsverzekering
De accu van e-bikes valt bij de meeste verzekeraars onder de cascodekking. De vergoeding kan per soort schade (diefstal, niet meer functioneren) en per verzekeraar verschillen. Wilt u hier meer over weten of bent u op zoek naar de fietsverzekering die het beste bij u past? Neem dan even contact met ons op, we helpen u graag verder.