De coronasteun voor bedrijven wordt per 1 oktober stopgezet omdat de lockdownmaatregelen grotendeels voorbij zijn en de economie weer op eigen kracht moet draaien. Wordt dit moeilijk voor u, dan staat u voor de keuze: stoppen of doorgaan?

Treft het wegvallen van de steunmaatregelen uw bedrijf? Dan moet u onder ogen zien hoe uw onderneming nog overeind kan blijven en hoe de toekomst eruitziet. Stopt u uw onderneming, eventueel omdat een faillissement onvermijdelijk is? Of kunt u het tij nog keren en uw bedrijf weer levensvatbaar maken?

Stoppen met uw onderneming
Welke stappen zet u als u stopt met uw bedrijf? Ga om te beginnen na welke afspraken en contracten u heeft met klanten en leveranciers en wat daarvan de gevolgen zijn als uw bedrijf stopt. Bereid u daar op voor en bespreek met een jurist wat u moet doen. Laat klanten en leveranciers tijdig weten dat u stopt en leg uit wat de gevolgen voor hen zijn.

U gaat ook afscheid nemen van uw medewerkers. Regel alle juridische zaken, vraag op tijd een ontslagvergunning aan en maak een sociaal plan voor afspraken over het ontslag.

Belastingen en administratie
De Fiscus gaat met u afrekenen voor de omzetbelasting (btw) en de inkomstenbelasting. Verkoopt u uw bedrijf? Ga dan na of u in aanmerking komt voor stakingsaftrek. Schrijf u uit bij het Handelsregister en zeg contracten, vergunningen, bedrijfsverzekeringen, abonnementen, (de domeinnaam van) uw website en dergelijke op. Bewaar uw administratie nog minimaal 7 jaar. Dat is wettelijk verplicht.

Hoe nu verder?
Als u stopt, bent u geen ondernemer meer. Hoe verwerft u dan een inkomen? Zoek uit of u aanspraak maakt op een uitkering. Misschien is dat niet nodig en kunt u een baan vinden, want de arbeidsmarkt is krap. Beschikt u niet over de juiste competenties? Verdiep u dan in omscholingsmogelijkheden. Als u zich zorgen maakt over uw financiën, bespreek dat dan met ons. Wij zoeken samen met u naar oplossingen.

Doorgaan met uw bedrijf
Misschien is stoppen niet nodig, omdat u ideeën heeft voor nieuwe producten of diensten. Dan is het de vraag of u uw bedrijf gaat reorganiseren, een doorstart maakt of een nieuw bedrijf begint. Verdiep u in de gevolgen van alle opties. In zekere zin wordt u weer een startend ondernemer. Dat betekent opnieuw een financiering rond krijgen en marktonderzoek doen. Misschien behoren uw bestaande klanten helemaal niet tot de doelgroep van uw nieuwe bedrijf. Investeer daarom in de zoektocht naar nieuwe klanten en maak serieus werk van goede marketing.

Welkom voor advies
Heeft u voor uw plannen een financiering nodig? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij bespreken met u welke mogelijkheden u heeft. We laten dan ook graag de bedrijfsverzekeringen aan de orde komen. Wat zijn de risico’s van uw vernieuwde onderneming en hoe gaat u met die risico’s om? Laat u adviseren.