De oververhitte woningmarkt heeft in het eerste kwartaal van 2021 nieuwe records gebroken. Zo daalde het aantal te koop staande huizen met meer dan 40% te opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daardoor stegen de prijzen fors.

Halverwege het eerste kwartaal stonden er 17.500 bestaande woningen in de verkoop. Dit is het laagste aantal sinds de meting van het aantal te koop staande huizen in 1995 van start ging. Daardoor kan iemand die een huis wil kopen gemiddeld maar uit twee huizen kiezen, aldus de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

15% duurder
De krapte heeft ook gevolgen voor de prijsontwikkeling. De koopprijs is in een jaar met zo’n 15% opgelopen. Een gemiddelde bestaande woning kost nu € 385.000. Voor een nieuwbouwhuis betaalt u inmiddels gemiddeld € 433.000.

Combinatie van factoren
De NVM wijt de ontwikkeling aan de combinatie van factoren: de lage hypotheekrente, het enorme woningtekort en de stabiele sociaal-economische vooruitzichten. Die combinatie zorgt voor krapte op de markt, waardoor de prijzen verder worden opgejaagd.

Politieke agenda
De makelaars roepen het volgende kabinet op om de woningnood hoog op de politieke agenda te zetten. Daarbij gaat het niet alleen om bouwplannen, maar ook om vaklui. Daarvan zijn er te weinig in Nederland, wat de eventuele versnelling van het bouwen juist weer in de weg kan zitten.

Meer informatie
Bent u van plan om binnenkort een huis te kopen en vraagt u zich af wat wel en niet mogelijk is? Heeft u vragen over een nieuwe of lopende hypotheek? Neem dan even contact met ons op. We helpen u graag.