Veel gemeenten stoppen meer geld in de pot om starters te helpen bij het kopen van hun eerste huis. Daarnaast verruimen ze soms ook andere normen, zoals de maximale prijs en het soort woning.

Zo wordt de maximale koopsom opgerekt tot wel € 325.000, de grens om nog in aanmerking te komen voor Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Voorheen lag dit bedrag met € 200.000 ruim een ton lager.

Zeker dertig gemeenten
Volgens het Financieële Dagblad gaat het om tenminste dertig gemeenten. Daar zitten grote en kleinere steden bij zoals Rotterdam, Leiden, Lelystad en Barendrecht, maar ook samengestelde gemeenten zoals Haarlemmermeer.

De belangrijkste reden om de normen te verruimen, is om zo veel mogelijk mensen een kans te geven een huis te kopen. Die is ook met hulp van de overheid gering nu de woningmarkt verder en verder oververhit raakt.

Voordeel
Een Starterslening overbrugt het verschil tussen de totale aankoopkosten van het eerste huis en het maximale bedrag dat u mag lenen binnen de normen van de NHG. Het voordeel is dat u in de eerste drie jaar geen rente en aflossing hoeft te betalen, waardoor de maandlasten veel lager zijn.

De lening vraagt u aan bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Voorwaarde is uiteraard dat de gemeente waar het huis staat de Starterslening aanbiedt. Dit kunt u op de website van het SVn controleren.

Meer informatie
Heeft u een vraag over dit artikel of wilt u zelf een (eerste) hypotheek afsluiten? Wij helpen u graag bij het vinden van de beste oplossing voor uw situatie. Neem dus gerust even contact met ons op.