De prijs van koopwoningen gaat nog steeds omhoog. In het afgelopen jaar met ruim 10%, aldus makelaarsvereniging NVM. Toch is dat aanzienlijk minder dan in een jaar geleden, toen woningen gemiddeld ruim 15% duurder werden.

Dat blijkt uit de cijfers over het tweede kwartaal van 2022 die onlangs door de NVM zijn gepubliceerd. Eerder dit jaar leek het er nog op dat er een eind was gekomen aan de alsmaar stijgende huizenprijzen.

Aanbod 50% hoger
De makelaarsvereniging ziet verder het aanbod toenemen. Eind juni stonden er zo’n 25.000 huizen te koop, ruim de helft meer dan eind maart van dit jaar. In de praktijk betekent dit dat er voor elke potentiële huizenkoper twee woningen beschikbaar zijn.

Afkoeling
Vanwege de combinatie van meer te koop staande huizen en minder hard stijgende prijzen, concludeert de NVM dat er sprake is van afkoeling op de huizenmarkt. Ondanks dat is het aanbod in veel regio’s nog steeds te klein, waardoor de problemen nog lang niet zijn opgelost.

Overbieden
Daardoor wisselen de meeste huizen nog steeds voor meer dan de vraagprijs van eigenaar. Volgens de makelaarsvereniging gebeurt dat bij 80% van de transacties. De gemiddelde meerprijs is 7,5%, wat bij een vraagprijs van € 400.000 neerkomt op een overbieding van € 30.000.

Kritiek
De NVM is verder kritisch op het beleid van de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge. Dat leidt tot veel onzekerheid, waardoor bedrijven voorzichtiger zijn met het investeren in de bouw van woningen.

Droomhuis financieren
Heeft u wel uw droomhuis gevonden? Als onafhankelijke specialist op het gebied van hypotheken helpen we u graag om er ook de best passende hypotheek bij te zoeken. Neem dus gerust contact met ons op.