De regels voor hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) zijn volgend jaar gunstiger dan in 2021. Zo gaat het maximale hypotheekbedrag omhoog en betaalt u een lager bedrag aan eenmalige kosten.

In 2022 mag u met Nationale Hypotheekgarantie € 30.000 meer lenen voor uw huis dan nu het geval is. Daarmee komt de zogenoemde kostengrens voor een hypotheek met NHG volgend jaar uit op € 355.000.

Lagere kosten
Er is meer goed nieuws. Een NHG-hypotheek wordt in 2022 namelijk goedkoper omdat de eenmalige kosten omlaag gaan. Die bedragen nu nog 0,7% van het geleende bedrag. Volgend jaar is dat 0,6%.

Gemiddelde prijs
De kostengrens van de NHG wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Toch is er een flink verschil met de actuele huizenprijs, die inmiddels meer dan € 400.000 bedraagt. Dit verschil is ontstaan omdat de NHG uitgaat van de gemiddelde woningprijs van de afgelopen 27 maanden.

Marktontwikkeling beter volgen
Door de explosieve prijsontwikkeling in 2020 en 2021 loopt de maximale NHG-hypotheek achter op de realiteit. Belangenbehartiger Vereniging Eigen Huis heeft daarom gevraagd om de kostengrens van de NHG twee keer per jaar vast te stellen. Daardoor zou deze de marktontwikkeling beter volgen.

Meer informatie
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Wilt u binnenkort een (NHG) hypotheek afsluiten en vraagt u zich af of u niet beter nog even kunt wachten? Neem dan gerust contact met ons op.