Vroeger was een overlijdensrisicoverzekering (orv) vaak verplicht bij een hypotheek. Maar omdat de meeste nieuwe hypotheken worden afgelost, geldt dit nog maar zelden. Daardoor is het aantal orv’s in de afgelopen jaren flink afgenomen. Toch is het vaak verstandig om er een af te sluiten.

Een orv keert een bedrag uit als de verzekeringsnemer voor een bepaalde datum overlijdt. Dit geld kunnen nabestaanden gebruiken om bijvoorbeeld de hypotheek af te lossen of om inkomensverlies mee te compenseren.

Veel lagere premie
De premies van orv’s zijn in de afgelopen jaren sterk gedaald. Vaak betaalt u nog maar de helft ten opzicht van tien, vijftien jaar geleden. Daarmee is het een relatief voordelige manier om zekerheid te kopen. Een overlijden kan immers grote financiële gevolgen hebben.

Drie varianten
Overlijdensrisicoverzekeringen zijn er in drie varianten:

  • orv’s met een dekking die gelijk blijft;
  • orv’s met dekking die lineair daalt;
  • orv’s met een dekking die annuïtair daalt.

Stel dat een orv een dekking heeft van € 200.000 en een looptijd van 20 jaar. De eerstgenoemde keert dan gedurende de looptijd altijd een bedrag van € 200.000 uit bij overlijden. Bij de tweede daalt het uitkeringsbedrag elk jaar met € 10.000. Bij de derde daalt de hoogte van de uitkering ook, maar gaat dat aan het begin van de looptijd langzamer en aan het einde sneller.

Gezondheidsverklaring
Als u een orv wilt afsluiten of oversluiten, moet u een gezondheidsverklaring invullen. Deze wordt beoordeeld door een medisch adviseur. Op basis van die beoordeling kan de verzekeringsmaatschappij aansluitend om een medische keuring vragen. Dit gebeurt ook vaak als u een groter bedrag wilt verzekeren. Afhankelijk van het medisch risico dat u loopt, kan de premie hoger of lager zijn.

Meer informatie
Wilt u meer weten over het nut en de kosten van een orv? Heeft u al een orv afgesloten en bent u benieuwd of u kunt besparen op de premie? Neem dan even contact met ons op. We helpen u graag.