Het lijkt vreemd: hoe meer u leent met een persoonlijke lening of een doorlopend krediet, hoe minder rente u betaalt. Zeker in een tijd waarin we constant worden gewezen op de risico’s van lenen!

Toch is het een feit. In tegenstelling tot de rente bij een hypotheek doet het er bij een persoonlijke lening of doorlopend krediet wel degelijk toe hoeveel u leent.

Flinke verschillen
De verschillen kunnen flink oplopen. Zo betaalt u bij een lening van € 5.000 die u in vijf jaar aflost meer dan 6% rente. Leent u € 50.000 onder dezelfde voorwaarden, dan kan dat percentage dalen tot onder de 3,5%.

Hogere kosten
De reden hiervoor is dat de geldverstrekker bepaalde onkosten per klant verrekent. Denk bijvoorbeeld aan de administratieve kosten. Die blijven immers gelijk, of u nu € 10.000 leent of een ton. Bij hypotheken werkt het anders. Dat komt omdat daarbij meestal de waarde van het huis – het onderpand – als leidraad wordt gebruikt.

Leenrente lager
Over lenen gesproken: onlangs zijn de leenrentes weer iets gedaald. Daardoor kan het interessant zijn om uw lopende lening over te sluiten. Of, als u al een lening heeft uitstaan en een nieuwe wilt afsluiten, om deze samen te voegen.

Specialist
We zeggen het nog maar eens: Pas op, geld lenen kost geld! Laat u daarom altijd adviseren door een specialist als u een lening wilt afsluiten. Wilt u weten hoe we u hierbij kunnen helpen? Neem dan gerust even contact met ons op.