Het lijkt erop dat veel banken hun hypotheekrentes de komende tijd niet verder verlagen. Het gaat daarbij vooral over langere rentevaste periodes, zoals die van twintig jaar. Gemiddeld bedraagt die rente nu ongeveer 1,4%.

De stabilisering is het gevolg van oplopende marktrentes. Hoewel de Europese Centrale Bank (ECB) in het recente rentebesluit geen veranderingen aankondigde, maken hypotheekverstrekkers toch pas op de plaats. Zij durven hun rentes ook niet te verhogen vanwege de sterke concurrentie op de hypotheekmarkt.

Nu actie ondernemen?
Deze ontwikkeling kan belangrijk zijn voor huiseigenaren die hun hypotheek niet recent hebben overgesloten of rentemiddeling hebben aangevraagd. Nu het erop lijkt dat de hypotheekrente een voorlopig laagste punt heeft bereikt, moeten zij overwegen of het tijdsstip is aangebroken om dit alsnog te doen.

Oversluiten
Als u uw hypotheek oversluit voordat uw huidige rentevaste periode afloopt, moet u boeterente betalen. Ondanks die boeterente kan oversluiten interessant zijn. Als u straks veel lagere maandlasten heeft en de boeterente daardoor binnen enkele jaren terugverdient, gaat u daarna besparen. De boeterente mag u overigens eenmalig aftrekken bij uw aangifte inkomstenbelasting.

Rente middelen
Als u kiest voor rentemiddeling betaalt u geen boete maar wel een wat hogere rente dan wanneer u de rentevastperiode zou openbreken. Zoals het woord rentemiddeling al zegt, wordt het verschil tussen de rente die u nu betaalt en de marktrente gemiddeld. Grofweg betekent dit dat u de ene helft van het verschil betaalt en uw hypotheekverstrekker de andere helft.

Win advies in
Heeft u uw hypotheek nog niet overgesloten of is het al enige tijd geleden dat dit is gebeurd? Twijfelt u of u in actie moet komen? Het is altijd verstandig om advies in te winnen voordat u een grote financiële beslissing neemt. Als specialist op het gebied van hypotheken zijn wij u daarbij graag van dienst. Neem dus gerust contact met ons op om te horen wat we voor u kunnen betekenen.