Het is een stuk duurder geworden om te bouwen of te verbouwen. Dat komt omdat de vraag naar bouwmaterialen flink is toegenomen. Tegelijkertijd is de productie ervan, mede door corona, afgenomen. Daardoor zijn de prijzen omhoog geschoten.

De productie van bouwmaterialen is door corona tijdelijk bijna stil komen te liggen. Verder was de verwachting dat de crisis een negatief effect zou hebben op de huizenmarkt. Dat bleek alles behalve waar, waardoor de schaarste relatief gezien nog groter is.

Milieu
Daarnaast is het bouwen zelf ook duurder geworden. Dit komt onder andere door de steeds strengere milieuregels. Maar ook hier speelt schaarste een rol, waardoor alle partijen in de keten meer geld kunnen vragen, meldt de NOS.

Vooral hout is geliefd om mee te bouwen. Het is een natuurlijk materiaal, het neemt zelf CO2 op en is niet zwaar. Daardoor is het ook milieuvriendelijker te vervoeren dan zwaardere materialen zoals bijvoorbeeld beton.

Goed begroten
Als u wilt (ver)bouwen, is het meer dan ooit belangrijk om goed te begroten. Als u een aannemer in de arm neemt, loont het vaak om meerdere offertes op te vragen. Leg de afspraken die u maakt gedetailleerd vast. Weet dat stelposten bijna altijd discussies opleveren. Houd verder goed in de gaten of de afgesproken prijzen inclusief montage en btw zijn. Ook uitloop in de planning zorgt vaak voor een hogere rekening. Sluit dit dus uit in de afspraken die u maakt.

Voor veelvoorkomende verbouwingen heeft Vereniging Eigen Huis een aantal tabellen gemaakt, waarin u in één oogopslag ziet wat deze gemiddeld kosten. U kunt de tabellen hier raadplegen.

Bekostiging
Als u overwaarde heeft op uw woning, kunt u uw hypotheek vaak verhogen om de verbouwing te bekostigen. Wilt u hier meer over weten? Neem dan even contact met ons op. We helpen u graag.