De huizenprijs is afgelopen juli iets gestegen ten opzicht van de maand ervoor. Toch zijn koopwoningen gemiddeld nog een stuk goedkoper dan een jaar geleden.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) betaalden huizenkopers 0,5% meer voor een huis dan in juni van dit jaar. Dat is nog altijd 5,5% minder dan in juli 2022. Maar vergeleken met tien jaar geleden zijn huizen juist 88% duurder.

Stabilisering
Daarmee lijken de prijzen op de woningmarkt redelijk te stabiliseren. Sinds vorige zomer daalden ze vanwege de fors stijgende hypotheekrente. Inmiddels lijkt die minder invloed te hebben. Dat komt onder andere doordat veel mensen loonsverhoging hebben gekregen.

Weinig nieuwbouw
Ook het tekort aan woningen speelt mee in de prijsstabilisering. Naar verwachting blijft het voorlopig krap op de huizenmarkt. Zo zijn er in het tweede kwartaal van 2023 minder vergunningen verleend voor nieuwbouwwoningen dan een jaar eerder, schrijft het CBS.

Minder verkopen
Het aantal huizen dat van eigenaar wisselde, is in het afgelopen jaar gedaald. Volgens het kadaster waren dat er in juli bijna 15.000. Dat is ruim 9% minder dan in diezelfde maand in 2022. Over de laatste zeven maanden bedraagt die daling ruim 7%.

Hypotheekvragen? Stel ze gerust!
Bent u op zoek naar een koophuis en wilt u meer weten over de mogelijkheden die u heeft voor uw hypotheek? Heeft u een lopende hypotheek die u misschien wilt aanpassen, uitbreiden of juist aflossen? Neem dan even contact met ons op. Als specialist op het gebied van woningfinanciering helpen we u graag verder.