De prijs van koopwoningen blijft dalen. Volgens makelaarsvereniging NVM is er nu ook op jaarbasis sprake van waardevermindering. Eerder was dat al het geval op maand- en kwartaalbasis.

Cijfers van de NVM laten zien dat de gemiddelde verkoopprijs in de laatste drie maanden van vorig jaar € 407.000 bedroeg. In het derde kwartaal van 2022 was dat nog € 427.000. Daarmee zijn huizen in het laatste kwartaal 3,7% minder waard geworden.

6,4% op jaarbasis
Doordat de prijsdaling doorzet, zijn huizen ook op jaarbasis minder waard geworden. Het is voor het eerst in negen jaar dat dit gebeurt. Ten opzichte van eind 2021 kost een woning nu gemiddeld 6,4% minder. De NVM spreekt van een omslagpunt: de tijd van grote prijsstijgingen lijkt achter ons te liggen.

Aanbod woningen groeit
Daarmee is er een einde gekomen aan de extreme verhitting van de huizenmarkt, concludeert de makelaarsvereniging. Ook het aanbod van koopwoningen is groter, er staan ruim twee keer zoveel huizen te koop als een jaar geleden. Daardoor hebben potentiële kopers meer gelegenheid om rustig naar een huis te zoeken.

Maandlasten
Toch betekent dit niet per se dat de positie van kopers is verbeterd. De prijs van een huis mag dan lager zijn, de hypotheekrente is juist veel hoger. Daardoor zijn ook de maandlasten van een eigen huis gestegen ten opzichte van een jaar geleden.

Advies belangrijker dan ooit
Bent u op zoek naar een – andere – koopwoning? Dan is goed hypotheekadvies belangrijker dan ooit. Als expert op het gebied van hypotheken staan wij u graag met raad en daad terzijde. Neem contact met ons op en maak gerust eens een afspraak voor een vrijblijvend gesprek om te horen hoe we u kunnen helpen om uw droomhuis te financieren.