De prijzen op de huizenmarkt lijken te stabiliseren. In mei van dit jaar kostte het gemiddelde koophuis ongeveer evenveel als een maand eerder. Ten opzicht van mei 2022 is er wel sprake van een prijsdaling.

Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. De gemiddelde prijs van een woning was vorige maand € 403.913 euro. In april was dat met € 401.374 zelfs een fractie minder. Een jaar geleden betaalden huizenkopers gemiddeld nog € 429.077.

Augustus 2021 en 2022
Kijken we nog wat verder terug in de tijd, dan is de huidige prijs ongeveer gelijk aan die van augustus 2021. Een jaar later bereikte de woningmarkt een hoogtepunt en liep dat bedrag op naar € 446.263. Sinds september 2022 dalen de prijzen weer.

Structureel
Vanwege de explosieve stijging van de afgelopen jaren klinken er al langer waarschuwingen voor ‘valse lucht’ in de huizenmarkt. Toch lijkt dit vooralsnog mee te vallen, zeker als we de veel hogere hypotheekrente meerekenen. En hoewel één maand te kort is om conclusies te trekken, verwacht ook CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen dat een deel van de hoge huizenprijs structureel is, schrijft de Volkskrant.

Ook hypotheekrente stabiel
Wat daarbij ook een rol speelt, is dat de hypotheekrente de afgelopen maanden redelijk stabiel is. Die ligt sinds het begin van dit jaar voor langere rentevaste periodes rond de 4,5%.

Meer informatie
Heeft u een vraag over dit artikel of over een nieuwe of lopende hypotheek? Neem contact met ons op en stel hem gerust aan ons. We helpen u graag.