Nog altijd heeft de woningmarkt het hoogtepunt niet bereikt, zo lijkt het. Er waren nog nooit zo weinig huizen te koop als in het tweede kwartaal van dit jaar. Ook is de huizenprijs opnieuw flink gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2020.

Die stijging bedroeg bijna 20%. Daarmee kwam de gemiddelde prijs voor een bestaande woning uit op € 410.000. Ook in juli werden huizen weer 16% duurder ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden.

Huizenaanbod
Vergeleken met de periode voor de kredietcrisis bedraagt het huidige huizenaanbod slechts 40%. Genoemde cijfers komen van de Monitor Koopwoningmarkt van het Expertisecentrum Woningwaarde van de TU Delft, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Versterken
De ontwikkelingen versterken elkaar. Omdat er weinig aanbod is, besluiten veel woningbezitters die eigenlijk willen verhuizen om dan hun huis maar te verbouwen. Daardoor komen er nog minder huizen op de markt. Die wordt dus krapper, waardoor de prijzen verder omhoog gaan.

Lastig
Voor mensen met een modaal inkomen van € 36.500 bruto per jaar is het kopen van een huis steeds lastiger. Dat geldt zeker voor alleenstaanden. Die kunnen vaak nog geen € 190.000 lenen. Modale tweeverdieners krijgen over het algemeen niet meer dan € 345.000 hypotheek. Ook zij moeten dus flink wat eigen geld inbrengen om een ‘gemiddeld’ huis te kunnen kopen.

Mogelijkheden
Toch denken wij liever in mogelijkheden dan in beperkingen. Door bepaalde regelingen is er soms meer mogelijk dan u denkt. Zeker voor starters op de woningmarkt. Wilt u daar meer over weten? Neem dan gerust even contact met ons op.