Het aantal hypotheekaanvragen in het eerste kwartaal van 2021 is ongeveer gelijk aan dat van vorig jaar. Wat wel opvalt, is dat er veel minder hypotheken zijn aangevraagd voor de aanschaf van een andere woning.

Werden er in de eerste maanden van 2020 nog bijna 77.000 hypotheekaanvragen gedaan met als doel een ander huis te kopen, dit jaar waren dat er minder dan 72.000. Dat is een verschil van bijna 7%. Volgens Hypotheken Data Netwerk (HDN), dat deze cijfers bijhoudt, komt dit waarschijnlijk omdat er minder aanbod is en omdat de huizenprijzen veel hoger zijn.

Minder NHG-hypotheken
Het gemiddelde hypotheekbedrag nam toe tot bijna € 335.000, een stijging van 9%. Dit gemiddelde overschrijdt ruim de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Die ligt momenteel op € 325.000. Daardoor is er ruim een derde minder NHG-hypotheken afgesloten.

Meer oversluiters
Toch bleef het totaal aantal hypotheekaanvragen nagenoeg gelijk. Dat komt omdat zo’n 68.000 mensen in de afgelopen maanden hun bestaande hypotheek hebben overgesloten. In het eerste kwartaal van 2020 waren dat er minder dan 62.000.

Lagere hypotheekrente
Het is goed mogelijk dat de toename van het aantal oversluiters te maken heeft met de verdere verlaging van de hypotheekrente. Die stond begin februari gemiddeld op 1,4% voor hypotheken met een rentevaste periode van 20 jaar.

Besparen
Heeft u uw hypotheek nog niet overgesloten? Met de extreem lage hypotheekrentes is het vaak interessant om actie te ondernemen. Wilt u hier meer over weten? Neem dan even contact met ons op. Wij rekenen graag voor u uit hoeveel u kunt besparen op uw hypotheek.