Bijna alle geldverstrekkers hebben begin maart de hypotheekrente verder verhoogd. Het is voor de derde week op rij dat dit gebeurde. Experts verwachten dat het einde van de verhogingen nog niet in zicht is.

Inmiddels is het tarief voor huizenkopers die hun hypotheekrente tien jaar vastzetten, gestegen naar gemiddeld zo’n 4,2% voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie. Zonder die garantie bedraagt de gemiddelde rente zelfs bijna 4,7%.

Inflatie
De oorzaak van de almaar oplopende rente is de inflatie. Want hoewel de energieprijzen inmiddels weer op het niveau van 2022 zijn, berekenen producenten de hogere kosten door aan hun klanten. Daardoor bedroeg de inflatie in de eurozone afgelopen maand nog altijd zo’n 8,5%.

ECB
Dat is veel te veel, vindt de Europese Centrale Bank (ECB). Die zal daarom naar verwachting later deze maand en in mei opnieuw de belangrijkste rentes verhogen. En dat heeft op termijn weer gevolgen voor de hypotheekrentes.

Huizenprijs
De vraag is of de hogere hypotheekrente ook effect heeft op de huizenprijs. Die vlakte vorig jaar af, maar steeg in januari weer, ondanks de oplopende rente. Het tekort aan woningen is daarvan de voornaamste oorzaak.

Meer informatie
Wilt u weten welke mogelijkheden u heeft om een huis te kopen in deze ingewikkelde markt? Of heeft u vragen over een lopende of nieuwe hypotheek? Neem dan gerust contact met ons op.