De hypotheekrente stijgt nog steeds, maar iets minder hard dan in de afgelopen maanden. Ten opzichte van vorig jaar is de rente echter wel – ruim – verdubbeld.

Dat, in combinatie met de nog altijd oplopende huizenprijs, maakt het er voor starters op de woningmarkt niet makkelijker op. Want hoewel de prijsstijging iets lager is dan in januari, kostte een huis in april nog altijd bijna 20% meer dan een jaar geleden.

Twee procentpunt
Ten opzichte van een half jaar geleden is de hypotheekrente met ongeveer 2% gestegen. Daarmee is rente nu ongeveer gelijk aan die van begin 2015. In historisch perspectief is dat nog altijd laag. Maar omdat een hogere rente hogere maandlasten betekent, kunnen aspirant-huizenkopers minder lenen.

Rentevaste periode
De hogere hypotheekrente heeft ook effect op de populariteit van rentevaste periode. Tot aan het begin van 2022 werd de rente in driekwart van de gevallen voor twintig of dertig jaar vastgezet. Nu kiezen steeds meer hypotheeksluiters voor een periode van tien jaar.

Nabije toekomst
Het blijft lastig om te voorspellen wat de nabije toekomst zal brengen. Dat geldt voor zowel de hypotheekrente als de woningprijs. Zelfs al zou de eerste verder stijgen, dan hoeft dat niet te betekenen dat huizen goedkoper worden. Door het tekort aan woningen zal de vraag groot blijven, wat meestal hogere prijzen betekent.

Meer informatie
Heeft u een vraag over dit bericht of over een lopende of nieuwe hypotheek? Neem dan gerust even contact met ons op. Wel helpen u graag.