Meerdere hypotheekverstrekkers hebben de hypotheekrente in de afgelopen weken verhoogd en het ziet ernaar uit dat andere partijen zullen volgen. Daarmee lijkt de trend van daling na jaren te zijn doorbroken.

Het gaat overigens niet om extreme stijgingen, maar om verschillen tussen de 0,05% en 0,15%. Een belangrijke oorzaak is de hogere rente op de kapitaalmarkt. Die is gestegen als gevolg van de toenemende inflatie.

Marges onder druk
Door die hogere rente moeten banken meer betalen voor geld dat ze lenen. En hoewel ze uit concurrentie-overwegingen terughoudend zijn om de hypotheekrente te verhogen, staan de marges nu onder druk.

Oversluiten
Toch betaalt u met de huidige gemiddelde hypotheekrente van 1,54% nog altijd slechts een fractie vergeleken met tien, vijftien jaar geleden. Maar dit kan wel hét moment zijn om actie te ondernemen als u uw hypotheek nog niet heeft overgesloten.

Terugverdienen
Als u uw hypotheek moet openbreken, kost dat weliswaar boeterente, maar de kans is reëel dat u die snel terugverdiend. Ook mag u de boeterente eenmalig aftrekken bij uw aangifte inkomstenbelasting.

Meefinancieren
Heeft u niet voldoende middelen om de boeterente te betalen? Door de fors gestegen huizenprijzen is het vaak mogelijk om dit bedrag mee te financieren in uw nieuwe hypotheek.

Meer informatie
Wilt u hier meer over weten of heeft u een andere vraag naar aanleiding van dit artikel? Neem dan even contact met ons op.