Voor (land)bouwvoertuigen die gebruikmaken van openbare wegen geldt sinds 1 januari 2022 een kenteken- en registratieplicht. Als eigenaar van zo’n voertuig moet u bovendien voor die voertuigen een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten en dit melden bij de RDW. Is dat nog niet goed geregeld? Dan kunt u een flinke boete krijgen.

Sinds 1 januari 2022 moeten (land)bouwvoertuigen die op de openbare weg rijden geregistreerd zijn bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De RDW kan dan controleren of uw voertuig is voorzien is van een typegoedkeuring of individuele keuring. Dat zorgt ervoor dat onveilige voertuigen van de markt verdwijnen. U bent bovendien bekend als eigenaar, waardoor u aansprakelijk gesteld kunt worden bij schade of overtredingen.

Koppeling WAM en kenteken bij de RDW

Dat risico van aansprakelijkheid moet u verplicht verzekeren. Dat betekent dat u voor elke landbouwtrekker en elk zelfrijdend werktuig met een kenteken een Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) moet afsluiten. Die WAM moet bovendien geregistreerd zijn bij de RDW die de verzekering koppelt aan het kenteken van uw voertuig. De verzekeringsplicht geldt overigens niet voor getrokken materieel. Dat is automatisch meeverzekerd op het trekkende voertuig.

Boete voor niet WAM-geregistreerden

Maar liefst 42% van de gemotoriseerde (land)bouwvoertuigen (195.000 van de 462.000) staan op dit moment nog als niet WAM-verzekerd geregistreerd bij de RDW. De verzekering is misschien wel afgesloten, maar dat is dan nog niet doorgegeven aan de RDW. Dat kan problemen geven. Het RDW controleert sinds juli van dit jaar of er een WAM-verzekering gekoppeld is aan het kenteken van uw voertuig. Als dat vanaf 1 januari 2023 nog niet het geval is, kunt u een boete krijgen van 400 euro per voertuig. Ook als u staande gehouden wordt door de politie en uit hun kentekencontrole blijkt dat uw voertuig niet WAM geregistreerd staat, is een boete snel uitgeschreven.

Regel de WAM en de WAM-registratie

Staat uw voertuig nog niet bij de RDW als WAM-verzekerd geregistreerd? Neem dan contact op met ons kantoor of met uw verzekeraar. Heeft u überhaupt nog geen WAM afgesloten voor uw landbouwvoertuig? Wacht dan niet langer, maar maak het direct in orde. Wij zoeken graag voor u uit bij welke verzekeraar u voordelig en goed verzekerd bent.