De rente op de Nederlandse kapitaalmarkt is in de laatste maanden langzaam aan het stijgen en is voor het eerst in lange tijd weer positief. Maar heeft dit ook effect op de hoogte van de spaarrente?

Op de kapitaalmarkt worden leningen met een langere looptijd verhandeld. De renteontwikkeling van staatsobligaties is daarbij een belangrijke graadmeter. Die loopt weer op, mede als gevolg van de hogere inflatieverwachtingen.

Tijdelijke situatie?
Door die inflatie wordt alles duurder. Toch verwachten veel specialisten dat dit een tijdelijke situatie is. Na een aanvankelijke terugval door de pandemie herstelt de economie zich namelijk razendsnel. Daardoor durven bedrijven en consumenten weer meer geld uit te geven.

Toch is niet iedereen overtuigd dat de inflatie op korte termijn weer zal dalen. De vraag is namelijk of het tekort aan grondstoffen en energie wel op korte termijn wordt opgelost. Zo niet, dan kunnen de prijsstijgingen wel eens langer aanhouden.

Spaarrente
Ondanks dat is de kans klein dat dit effect heeft op de hoogte van de spaarrente. Hoewel er uitzonderingen zijn, zullen de meeste banken hun rentetarieven op korte termijn niet of nauwelijks verhogen.

Dat komt omdat er erg veel geld op de markt is, waardoor banken met een overschot kampen. Dat stallen ze bij de Europese Centrale Bank (ECB), maar daar moeten ze voor betalen. Zolang dat niet verandert, blijven de spaarrentes naar verwachting (erg) laag.

Uitzonderingen
Bij enkele lange termijn spaardeposito’s zijn onlangs wel renteverhogingen doorgevoerd. Dat blijkt uit onderzoek van onafhankelijk bureau MoneyView. Opvallend is dat het in alle gevallen gaat om spaarproducten van buitenlandse aanbieders.

Overweegt u om uw geld voor langere tijd op zo’n spaarrekening vast te zetten? Let er dan op dat de bank in kwestie een vergunning heeft van De Nederlandsche Bank (DNB). Is dat niet het geval, dan bent u niet verzekerd via het depositogarantiestelsel en kunt u uw inleg in het ergste geval geheel verliezen.

Meer informatie
Heeft u vragen over dit artikel of vraagt u zich af wat u het beste kunt doen met uw spaargeld? Neem dan even contact met ons op. We helpen u graag bij het vinden van de beste oplossing voor uw situatie.