Met een inkomen van zo’n € 35.000 is het vrijwel onmogelijk om nog een huis te kopen. En voor huizenzoekers die rond de € 60.000 verdienen, is slechts één op de drie woningen bereikbaar.

Dat concludeert het Kadaster op basis van eigen onderzoek. De prijzen zijn het hoogst in de grote steden, waardoor Jan Modaal het wel kan vergeten om daar een betaalbare woning te vinden. Voor huishoudens met een inkomen van € 60.000 is gemiddeld één op de vijf huizen in een grote stad betaalbaar.

Ruim € 300 per dag
De prijzen zijn in het afgelopen kwartaal in rap tempo omhoog gegaan. Gemiddeld met maar liefst meer dan € 300 per dag, volgens berekeningen van tech-bedrijf Calcasa. Dat komt neer op een prijsstijging van € 28.500 in drie maanden tijd.

In totaal zijn huizen tussen november 2019 en november 2020 gemiddeld bijna € 59.000 duurder geworden. Daarmee komt de prijs van een woning uit op meer dan vier ton. In vier jaar tijd bedraagt de prijsstijging gemiddeld € 130.000.

Beperkte invloed hypotheekrente
Die stijging wordt vaak toegeschreven aan de hypotheekrente. Hoe lager die is, hoe meer een koper mag lenen. Toch kan dat niet de enige oorzaak zijn, aldus het Kadaster. Hooguit € 30.000 is te verklaren door de hogere leencapaciteit.

De overheidsorganisatie probeert er nu achter te komen wie de kopers zijn die zulke hoge prijzen kunnen betalen. Waarschijnlijk gaat het vooral om huiseigenaren met flink veel overwaarde, kopers met een hoog inkomen en jongere kopers die financiële steun krijgen van hun ouders.

Meer mogelijkheden
Voor starters zijn er overigens ook andere mogelijkheden om de hypotheek van hun eerste huis rond te krijgen. Zo bieden veel gemeenten een starterslening aan. Ook Duokoop, KoopStart en KoopGarant kunnen een optie zijn. Wilt u hier meer over weten? Neem dan even contact met ons op. We helpen u graag verder.