Helaas gebeurt het nog steeds wel eens dat mensen teveel lenen, waardoor ze in financiële problemen komen. Om consumenten beter te beschermen tegen dat risico, worden de leennormen strenger in 2021.

Een lening afbetalen met rente kan namelijk een probleem worden als u of uw partner bijvoorbeeld werkloos raakt. Zeker in deze onzekere tijd is dit een scenario dat voor sommige werknemers niet ondenkbaar is. Geldverstrekkers hebben nu met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het Nibud afgesproken om dit risico te verkleinen.

Leennorm
Ook nu houden kredietverstrekkers rekening met de inkomsten en uitgaven van consumenten om te bepalen wat een verantwoord leenbedrag is. Deze zogenoemde leennormen worden vastgesteld door de Vereniging Financieringsondernemingen in Nederland (VFN). Alle geldverstrekkers moeten zich aan deze normen houden.

Minder lenen
Sinds 2020 is er al sprake van een opslag bovenop de norm. Die gaat per 1 januari 2020 fors omhoog en worden vanaf 1 april nog strenger. De exacte details van die wijzigingen zijn nog niet bekend, maar in de praktijk zal vrijwel iedere consument volgend jaar veel minder kunnen lenen.

Meer informatie
Heeft u een vraag over dit bericht of over een lopende of nieuwe lening? Neem dan gerust even contact met ons op. We zijn u graag van dienst.