Het aantal Nederlanders met een leningschuld daalt al twaalf jaar gestaag. In december 2008 was het totale schuldbedrag nog € 30,35 miljard. Eind 2020 was deze schuld met bijna 60% gedaald tot € 13,43 miljard.

Vooral het aantal doorlopende kredieten is sterk afgenomen. Dat komt waarschijnlijk door de strengere regels van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). Die wil ervoor zorgen dat consumenten niet meer lenen dan verantwoord is.

Mede daardoor is er al een paar jaar een verschuiving zichtbaar van doorlopende kredieten naar persoonlijke leningen. Een en ander blijkt uit cijfers van onafhankelijk onderzoeksbureau MoneyView.

Doorlopend krediet versus persoonlijke lening
Een doorlopend krediet kent geen vaste looptijd maar heeft wel een maximaal leenbedrag. Tot die limiet mag u dus geld opnemen. De rente is variabel. Bij een doorlopend krediet kunt u altijd boetevrij extra aflossen. Zodra u een deel heeft afgelost, kunt u dat weer opnemen.

Bij een persoonlijke lening kan de looptijd variëren van zes maanden tot tien jaar. U betaalt een van tevoren afgesproken rente die niet verandert gedurende die looptijd. Daardoor blijven uw maandlasten gelijk. In veel gevallen kunt u niet boetevrij extra aflossen.

Oversluiten of extra lenen
Heeft u al een persoonlijke lening of een doorlopend krediet of wilt u extra lenen? Afhankelijk van de rente die u nu betaalt kan het slim zijn om uw lening over te sluiten of de twee delen onder te brengen in een nieuwe lening. Hoewel het oversluiten van een lening kosten met zich meebrengt, is dit in financieel opzicht toch vaak interessant.

Meer informatie
Bent u van plan om binnenkort een lening af te sluiten en wilt u weten welke mogelijkheden u heeft? Heeft u al een lening die u wilt combineren met een aanvullende lening? Weet u niet precies hoeveel u kunt lenen en hoe hoog de maandlasten van het krediet worden? Neem dan gerust even contact met ons op.