Veel vijftigers en zestigers overwegen om op termijn te verhuizen naar een levensloopbestendige woning. Nu de kinderen het huis uit zijn en ze iets ouder worden, lokt een gelijkvloerse woning zoals een appartement. Maar door de krapte op de woningmarkt is het moeilijk om zo’n huis te vinden.

Daarnaast zijn dergelijke woningen vaak erg duur. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om hun bestaande woning levensloopbestendig te maken. Daardoor kunnen zij langer blijven wonen in hun eigen huis.

Overwaardehypotheek
Om dat te bekostigen, is het oversluiten van de lopende hypotheek vaak een goede optie. De huizenprijzen zijn in de afgelopen twintig jaar bijna verdubbeld. Daardoor hebben veel vijftigers en zestigers overwaarde. Hypotheekverstrekkers spelen daar op in door overwaardehypotheken aan te bieden.

Met zo’n hypotheek kunt u – een deel van – de overwaarde van uw huis als extra lening afsluiten. U kunt het geld ineens opnemen om het bijvoorbeeld te gebruiken voor een verbouwing. Of u laat maandelijks een deel van uw overwaarde uitkeren. Ook een combinatie is mogelijk.

Levensloopbestendig
Het verzilveren van overwaarde kan een uitstekende methode zijn om uw huis levensloopbestendig te maken. Als u voldoende ruimte heeft, kunt u bijvoorbeeld een slaap- en badkamer op de benedenverdieping realiseren. Of misschien wilt u liever een (trap)lift in uw huis.

U kunt de overwaarde natuurlijk ook gebruiken om uw huis te verduurzamen. Of als aanvulling op uw inkomen. Zeker als u een klein pensioen of alleen een AOW-uitkering hebt, kan dat een uitkomst zijn.

Terugbetalen
Houd er wel rekening mee dat een overwaardehypotheek een lening is die u moet terugbetalen. Verder zijn de voorwaarden van sommige geldverstrekkers erg streng. Laat u daarom goed adviseren voordat u zo’n overwaardehypotheek afsluit.

Meer informatie
Heeft u een vraag over dit artikel of overweegt u om uw overwaarde te verzilveren? Neem dan even contact met ons op. Als uw onafhankelijke advieskantoor denken we graag met u mee om de beste oplossing voor uw situatie te vinden.