Het aantal banken dat negatieve spaarrente berekent vanaf € 100.000 of € 150.000 neemt langzaam maar zeker toe. Rekeninghouders met veel spaargeld gaan daardoor dus betalen om te sparen.

De negatieve rente (meestal 0,5%) wordt alleen berekent over het bedrag boven die limiet. Als u € 150.000 op de bank heeft en de limiet bedraagt € 100.000, dan moet u dus 0,5% x € 50.000 = € 250 per jaar gaan betalen.

Meerdere rekeningen
Een mogelijkheid om onder deze ‘spaarboete’ uit te komen, is het openen van een extra rekening bij een andere bank. Ook dit is niet gratis. Bij de meeste banken betaalt u maandelijks bankkosten om u rekening aan te houden en een bepaald bedrag per transactie. Toch bent u vaak voordeliger uit dan wanneer u negatieve rente moet betalen.

Bijkomend voordeel
Als u meer dan € 100.000 spaargeld heeft en dat spreidt, heeft dat een bijkomend voordeel. Banken met een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) vallen namelijk onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Daardoor zijn spaarders er zeker van dat hun spaargeld tot € 100.000 is verzekerd als de bank failliet gaat.

Opnemen geen goed idee
Veel spaarders overwegen hun geld van de bank te halen als ze er voor moeten gaan betalen. Dat is meestal geen goed idee. Contant geld is beperkt verzekerd op uw inboedelverzekering, verzekeraars keren bij verlies maximaal € 250 tot € 1.500 uit.

Leningen afbetalen
In veel gevallen is het afbetalen van een lening een veel beter alternatief. Over een lening betaalt u immers een rente die veel hoger is dan de huidige spaarrente. Die lening kan natuurlijk ook uw hypotheek zijn.

Verduurzamen
Ook het verduurzamen van uw huis kan lonen. Zo verdient u spouwmuurisolatie in zo’n vier jaar terug en vloerisolatie en zonnepanelen in ongeveer zeven jaar. Omgerekend zijn dat rendementen van maar liefst 25% en 14%. Kom daar maar eens om bij een spaarrekening!

Meer informatie
Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Of wilt u advies om uw spaargeld optimaal in te zetten? Neem dan gerust contact met ons op.