Smartphones, drones, IT apparatuur, e-bikes en elektrische auto’s draaien op oplaadbare batterijen. Maar het laden van de accu’s gebeurt niet altijd correct. En bij verkeerd gebruik neemt het brandrisico toe. Hoe voorkomt u ellende met apparatuur in uw bedrijf?

Lithium-ion batterijen (ook wel li-on batterij of LIB genoemd) zijn lichtgewicht, oplaadbare batterijen of accu’s van uiteenlopende apparatuur en voertuigen. Omdat bij bedrijven steeds meer elektronica in gebruik is, is ook de aanwezigheid van deze batterijen toegenomen. Dat is niet helemaal zonder gevaar.

Zorgvuldigheid voorop
Als de batterij niet op een juiste en veilige manier wordt opgeladen kan er door oververhitting brand of zelfs ontploffing ontstaan. Dit soort branden zijn lastiger te blussen en bovendien komen er gevaarlijke stoffen vrij. Alle reden dus om heel zorgvuldig om te gaan met oplaadbare batterijen. Tien tips om ellende te voorkomen:

  1. Laad uitsluitend op tijdens werktijden wanneer er toezicht is. Gebruik eventueel tijdklokken om zeker te zijn dat er buiten die uren niet wordt opgeladen.
  2. Maak de plek rondom de acculader vrij van brandbare zaken. Voorkom de kans op brand door stof door de lader minimaal 50 centimeter vrij van de vloer te plaatsen.
  3. Zorg voor een goed geventileerde oplaadruimte waar geen open vuur en/of vonken aanwezig kunnen zijn.
  4. Zorg dat niemand tegen de acculader kan aanrijden of lopen. Bescherm ze bijvoorbeeld met een vangrail of een stalen frame.
  5. Hang oplaadkabels op met behulp van een beugel. Controleer de kabels regelmatig en schakel de laders uit bij aan- en loskoppelen om vonkvorming te voorkomen.
  6. Plaats een brandblusser in de buurt van de acculader en voorzie de ruimte van rookmelders met doorschakeling naar een meldkamer.
  7. Gebruik geen gereviseerde accu’s en gebruik alleen opladers die door de fabrikant van de betreffende accu worden geadviseerd.
  8. Laat elektrische voertuigen en accu’s periodiek keuren.
  9. Laad smartphones en laptops op via het stopcontact, niet met een verlengsnoer.
  10. Zorg ervoor dat apparaten, batterijen en opladers hun warmte goed kwijt kunnen. Bewaar ze niet bij een temperatuur boven de 25°C. Leg ze niet in de zon.

Schade en bedrijfsstilstand
Bij een brand kunnen uw bedrijfsgebouw, inventaris en voorraad in vlammen opgaan. In meer dan de helft van de gevallen gaat bij een grote brand het bedrijf failliet. Maar ook bij een kleine brand is de schade groot, bijvoorbeeld door rook, roet en water. Uw bedrijf komt dan misschien een tijd stil te liggen. Uw omzet daalt, maar uw bedrijfskosten lopen door.

Laat brandpreventie altijd hoog op de agenda staan. Neem contact op met ons kantoor om te bespreken welke brandverzekeringen u nodig heeft om materiële schade en aansprakelijkheidsclaims vergoed te krijgen en hoe u de gevolgen van bedrijfsstilstand kunt verzekeren.