Het aantal incidenten waarbij een scooter of brommer is betrokken, neemt toe. Terwijl er juist minder kilometers worden gemaakt. Vooral jongere, onervaren bestuurders lopen meer kans op ongelukken.

Dat schrijft het Algemeen Dagblad op basis van cijfers van verkeersonderzoeksbureau SWOV, het Centraal Bureau voor de Statistiek en kenniscentrum VeiligheidNL. Omdat verzekeraars het schaderisico goed moeten inschatten, heeft dit gevolgen voor de premie van bromfietsverzekeringen.

Hoge premie voor jongeren
Wie als jongere bestuurder een bromfietsverzekering afsluit, is gemiddeld veel duurder uit dan iemand van middelbare leeftijd. Volgens recent onderzoek van onafhankelijk bureau MoneyView betaalt een 16-jarige eigenaar van een Peugeot-scooter gemiddeld ruim € 1.600 per jaar meer voor een allriskverzekering dan een 45-jarige.

Aangepaste voorwaarden
Mede door die grote verschillen zetten sommige ouders de brommer of scooter van hun kind op hun eigen naam. Hoe vaak dit precies gebeurt, is niet bekend. En hoewel het strikt genomen om fraude gaat, is dit vaak lastig aan te tonen. Daarom hebben bromfietsverzekeraars andere maatregelen getroffen door hun voorwaarden aan te passen.

Hoger eigen risico
Uit het onderzoek van MoneyView blijkt dat er voor alle onderzochte verzekeringen een verhoogd eigen risico geldt als een jongere bestuurder – die niet de polishouder is – schade veroorzaakt. Dit extra bedrag kan oplopen tot € 3.000 per incident.

Geen uitkering
Er zijn ook verzekeraars die helemaal niets uitkeren als er bij schade sprake is van een jongere die niet als regelmatige bestuurder op de polis vermeld staat. Ook niet als het schade aan derden betreft. De kosten komen in dat geval dus geheel voor rekening van de eigenaar van de brommer of scooter.

Veel te kiezen
Dat risico wil niemand lopen, natuurlijk. En ondanks de strengere voorwaarden is er nog altijd veel te kiezen op het gebied van brommer- en scooterverzekeringen. Wilt u daar meer over weten? Neem dan contact met ons op, wij zetten de mogelijkheden graag voor u op een rij.