Het aantal starters dat een hypotheek heeft aangevraagd, was in januari van dit jaar ongeveer gelijk als een jaar geleden. Ondanks dat jonge huizenkopers financieel voordeel hebben omdat ze eenmalig geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen, bleef groei dus uit.

Een en ander blijkt uit cijfers van Hypotheek Data Netwerk (HDN). De belangrijkste oorzaken zijn de extreem hoge huizenprijs en het tekort aan nieuwe woningen. Door dat laatste zijn er ook weinig doorstromers.

Huizenprijs
Was de gemiddelde prijs van een koophuis begin 2019 nog zo’n € 300.000, inmiddels is dat ruim € 60.000 meer. En hoewel de regels voor het afsluiten van een hypotheek iets zijn opgerekt, blijven ze behoorlijk streng.

Meer mogelijkheden voor starters
Ondanks dat zijn er toch mogelijkheden voor starters op de woningmarkt. Zo bestaat de starterslening nog altijd. Of u hiervoor in aanmerking kunt komen, kunt u controleren u op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).

Hulp van familie
Verder kunnen ouders en grootouders vaak helpen bij het kopen van hun huis. Zo mogen zij iedereen onder de veertig jaar ruim een ton belastingvrij schenken. Een andere optie is om het eerste huis (deels) te financieren met een familiehypotheek.

Meer weten? Vraag het ons!
Wilt u meer weten over de mogelijkheden die starters op de woningmarkt hebben? Bent u op zoek naar de (starters)hypotheek die het beste bij u past? Neem dan even contact met ons op. Wij helpen u graag verder!