De uitvaartwensen van Nederlanders zijn veranderd door de pandemie. Vanwege de coronabeperkingen van de afgelopen jaren en de aangepaste regels zijn uitvaarten intiemer en hybride geworden.

Door de beperkingen hebben nabestaanden vaker gekozen voor kleinschaligere uitvaarten. Ook vond de plechtigheid regelmatig plaats op andere locaties, bij voorkeur in de buitenlucht. Dat concludeert onderzoeksbureau Ipsos in een onderzoek dat is uitgevoerd op verzoek van uitvaartverzekeraar Ardanta.

Kleinschalig
Van de meer dan duizend deelnemers aan het onderzoek geeft tweederde aan voorkeur te hebben voor een kleinschalige uitvaart met alleen directe naasten. Die kan al dan niet worden gecombineerd met een condoleance. Of ze kiezen voor een livestream waarmee andere belangstellenden de uitvaart online kunnen volgen.

Eigen wensen vastleggen
Voor uw nabestaanden is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe u over uw uitvaart denkt. Een wilsverklaring kan daarbij helpen. Hierin kunt u vastleggen wat u wel en niet wilt. Daardoor is het een goede leidraad voor uw nabestaanden om u het laatste afscheid te geven dat u zelf voor ogen heeft.

Uitvaartkosten
Een uitvaart kost inmiddels gemiddeld zo’n € 8.000. En dat kan zo maar duizenden euro’s meer zijn als u een gedenkteken wilt of andere aanvullende wensen heeft. Een uitvaartverzekering kan een goede oplossing zijn om die kosten in de toekomst te kunnen betalen.

Kapitaal- of naturaverzekering
U kunt kiezen voor een kapitaal- of een naturaverzekering. De eerste keert een geldsom uit waarmee uw nabestaanden de uitvaart kunnen betalen. Bij een natura-verzekering bepaalt u van tevoren uw uitvaartwensen en betaalt de verzekeraar de kosten rechtstreeks aan de uitvaartondernemer. Is het verzekerde bedrag te laag? Dan moeten uw nabestaanden de rest zelf betalen.

Meer informatie
Wilt u meer weten over de mogelijkheden om uw uitvaart nu al financieel te regelen? Heeft u al een uitvaartverzekering maar twijfelt u of het verzekerde bedrag nog wel voldoende is? Neem dan even contact met ons op.