In het kielzog van de hypotheekrentes stijgen ook de rentes op leningen snel. Zeker de afgelopen weken lijken ze een inhaalslag te maken. Daardoor betalen consumenten inmiddels tot wel 10% meer rente dan begin juni.

Die stijging komt vooral door de beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) om per 1 juli de rente te verhogen. Het is voor het eerst sinds 2011 dat dit gebeurt. Door die verhoging moeten kredietbanken zelf meer betalen voor het geld dat ze lenen en dat berekenen ze weer door aan hun klanten.

Persoonlijke lening…
Als u al een persoonlijke lening heeft afgesloten, merkt u daar gelukkig niets van. De looptijd en de rente van die lening heeft u immers vastgelegd toen u het contract afsloot. Daardoor gaan de kosten van uw lening niet omhoog.

…vs doorlopend krediet
Bij een doorlopend krediet kan dat anders zijn. De rente van een doorlopend krediet kan variabel zijn en dus veranderen tijdens de looptijd. Is dat het geval, dan moet u meer betalen als de marktrente stijgt.

Verder omhoog
Naar verwachting gaan de leenrentes in de loop van dit jaar nog verder omhoog. De ECB heeft namelijk al aangekondigd dat er in september een volgende renteverhoging komt en sluit niet uit dat dit in het najaar nogmaals gebeurt.

Meer informatie
Heeft u een vraag over een lopende lening of wilt u een nieuwe lening afsluiten? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij helpen u graag bij het vinden van een krediet met de beste voorwaarden tegen de scherpste rente.