Garagebedrijven met een RDW-erkenning zijn vanaf 1 juli 2021 verplicht om ook de kilometerstanden van motoren te registreren. Dit werkt op dezelfde manier als bij auto’s. Fraudebestrijding is de belangrijkste reden om de verplichting in te voeren.

Fraude kost consumenten nu naar schatting meer dan € 100 miljoen per jaar. Dat schrijft nieuwsmotor.nl op basis van gegevens van de RAI. De Rijksdienst Wegverkeer (RDW) gaat de registratie van kilometerstanden van motoren op zich nemen. Net als bij auto’s gebeurt dit op basis van het kenteken van het voertuig.

Betrouwbaar
Door de kilometerstanden verplicht te laten registreren, is frauderen moeilijker. De handel in motorfietsen wordt immers minder vrijblijvend, schrijft branche-organisatie BOVAG. Betere informatie over geregistreerde tellerstanden moet kopers helpen om een betrouwbare occasion te kunnen kopen. Een gebruikte motorfiets met teruggedraaide teller is namelijk vaak duurder in aanschaf én in onderhoud.

Registratiemomenten
Het gaat overigens niet alleen om tweewielige motoren, maar ook trikes, carvers en andere voertuigen die als motorfiets geregistreerd staan. Het garagebedrijf moet de tellerstand in elk geval registreren bij opname in de bedrijfsvoorraad, bij de tenaamstelling en bij reparatie, onderhoud en bandenwissels.

Uitzondering
Er geldt ook een uitzondering. Als een motorfiets geen teller heeft of als deze niet is af te lezen, geldt de registratieplicht niet. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval als de teller kapot is en niet (eenvoudig) gerepareerd kan worden.

Meer informatie
Heeft u een vraag over dit artikel? Rijdt u een motorfiets of bent u van plan dit binnenkort te gaan doen en wilt u meer weten over motorverzekeringen? Neem dan gerust even contact met ons op.