De huizenprijs stijgt dit jaar met ruim 14%. Volgend jaar komt daar waarschijnlijk nog eens 11,5% bij. Daarmee zouden de gemiddelde koopwoning in twee jaar tijd meer dan € 90.000 duurder worden.

Dat blijkt uit voorspellingen van economen van de Rabobank. Eerder gingen die nog uit van een prijsstijging van 11% in 2021 en 4,6% in 2022. De cijfers zijn bijgesteld nu blijkt dat woningen in de afgelopen maanden veel duurder zijn geworden dan gedacht. En dat is slecht nieuws voor starters, die daardoor nog meer moeten lenen.

Huren
Ook huren lijkt geen soelaas te bieden. Uit een onderzoek van de grootbank blijkt namelijk dat huurders het financieel nog zwaarder hebben dan kopers. De bank concludeert dat na een enquete onder ruim 1.400 zelfstandig wonende Nederlanders tussen de twintig en zeventig jaar.

Een van de uitkomsten is dat huurders vaker spaargeld moeten gebruiken om vaste lasten of dagelijkse uitgaven te betalen. Ook hebben zij vaker rekeningen te laat betaald of rood gestaan vanwege geldgebrek.

Uitstellen
Uit het woonbericht dat ING onlangs publiceerde, blijkt dat veel starters zich zorgen blijven maken over de betaalbaarheid van woningen. Een kwart zegt dat zij samenwonen voorlopig uitstellen. Een vergelijkbare groep doet hetzelfde met het stichten van een gezin. Verder zegt bijna één op de vijf starters dat hij of zij door de krapte op de woningmarkt helemaal niet zelfstandig kan wonen.

Goede voorbereiding
Hoewel de wens om een huis te kopen groot is, gaat één op de zes starters op zoek zonder zich financieel voor te bereiden. Terwijl dat juist belangrijker is dan ooit. Weten welke mogelijkheden u heeft, is een eerste vereiste in deze hectische woningmarkt.

Op huizenjacht
Neem daarom op voorhand even contact met ons op. Wij kunnen u helpen te bepalen wat uw financiële slagkracht is en kunnen u ook met andere tips van dienst zijn. Zo weet u zeker dat u goed voorbereid op huizenjacht gaat.