De schade die tijdens de jaarwisseling is ontstaan aan huizen en auto’s van particulieren, valt dit jaar mee. Volgens de eerste ramingen bedragen de kosten ervan nog niet de helft van wat verzekeraars gewend zijn.

Dat blijkt uit berekeningen van branche-organisatie Verbond van Verzekeraars. Volgens een eerste schatting is de verzekerde schade aan particuliere eigendommen zo’n € 6 miljoen. In andere jaren bedroeg deze gemiddeld zo’n € 14 miljoen.

Vuurwerkverbod
Het vuurwerkverbod heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld. Vorig jaar was vuurwerk bij de helft van het aantal woningbranden de veroorzaker. Dit jaar was dat bij één op de vijf branden het geval. Daardoor dalen de schadekosten met maar liefst 60%.

Autoschade
Ook de schade aan auto’s is veel lager dan gebruikelijk. Hoewel er meerdere in vlammen zijn opgegaan, is de schadelast van € 1,5 miljoen zo’n 40% minder dan in 2020. De kosten van uitgebrande auto’s met alleen een WA-verzekering zijn niet opgenomen in dit bedrag. Dat komt omdat een WA-autoverzekering brandschade niet dekt.

Medische en zakelijke claims
Het Verbond wijst erop dat het totale schadebedrag hoger zal uitvallen dan de genoemde € 6 miljoen. Dat komt omdat medische kosten en claims op zakelijke verzekeringen nog niet in de berekeningen zijn opgenomen.

Meer informatie
Heeft u een vraag naar aanleiding van dit bericht of wilt u weten of uw auto wel goed verzekerd is voor brandschade? Neem dan gerust even contact met ons op.