Nationale Hypotheek Garantie (NHG), Vereniging Eigen Huis (VEH) en vier banken starten een proef met hypotheken voor zogenoemde duurhuurders. Dit zijn huishoudens die te weinig verdienen om een hypotheek te kunnen krijgen, maar teveel om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen.

Duurhuurders zijn dus veroordeeld om te huren in de vrije sector. Daardoor zijn zij veel duurder uit dan huishoudens die wel in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Sterker nog, hun woonlasten zijn vaak hoger dan de hypotheeklasten voor een vergelijkbare koopwoning.

Maximaal duizend deelnemers
Extra nadeel is dat het huis niet ‘naar hen toe komt’ én dat de huren elk jaar worden verhoogd. Voor NHG, VEH en de vier banken is dit een belangrijk argument om van start te gaan met de proef. Daaraan kunnen maximaal duizend potentiële huizenkopers meedoen.

Uitgangspunten
Bent u geïnteresseerd? Dan moet u in elk geval aantonen dat u al minstens drie jaar een duurhuurder bent en dat er in die periode geen betalingsachterstanden zijn geweest. Ook mag u niet hebben geleend met als doel de huur te betalen. Min of meer hetzelfde geldt voor uw spaarvermogen. Dat mag u niet hebben gebruikt om de huur mee te betalen.

Ook voor zzp’ers
Ook zzp’ers zijn welkom om mee te doen. Datzelfde geldt voor flexwerkers. Per aanvraag bekijkt de bank of de hypotheek wel of niet wordt verstrekt. Alleen voldoen aan de basisvoorwaarden biedt dus niet de garantie dat u kunt meedoen aan de proef.

Meer informatie
Wilt u meer weten over dit initiatief? Of bent u een duurhuurder die graag in aanmerking wil komen voor een hypotheek? Neem dan even contact met ons op. We onderzoeken graag samen met u de mogelijkheden die u heeft om toch een eigen huis te kopen.