Na een periode van groei zijn de rentes op spaardeposito’s in de afgelopen weken gedaald. Dat geldt voor alle looptijden. Wie geld vijf jaar vastzet, krijgt inmiddels ruim 1% minder dan in december vorig jaar.

De hoogte van de rente op spaardeposito’s hangt af van meerdere factoren. Uiteraard spelen de rentetarieven van de Europese Centrale Bank (ECB) een belangrijke rol. Die worden echter nog niet verlaagd. Volgens ECB-president Christine Lagarde gebeurt dit op zijn vroegst in juni van dit jaar.

Kapitaalmarkt
Ook de rente op de kapitaalmarkt speelt een rol. Daar was in het recente verleden wel een daling zichtbaar omdat de inflatie redelijk onder controle leek. Door de spanningen in het Midden-Oosten loopt deze rente nu weer op omdat de olieprijzen misschien omhoog gaan. Of dit effect heeft op de rente op spaardeposito’s is echter nog maar de vraag.

Toch interessant
Toch is sparen op een depositorekening nog altijd een stuk interessanter dan sparen op een spaarrekening. Over een spaardeposito van vijf jaar krijgt u gemiddeld 2,9% rente. Zet u uw geld langer vast? Dan is dit percentage hoger. En dat scheelt aanzienlijk met de spaarrente die u bij een Nederlandse bank krijgt.

Populair
Door die relatief hoge rente is deposito-sparen populairder dan ooit in Nederland. Uit cijfers van De Nederlandsche Bank blijkt dat momenteel ongeveer een zesde deel van al het spaargeld in ons land op depositorekeningen staat.

Meer informatie
Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden die u heeft.