Voor het eerst in elf jaar verhoogt de Europese Centrale Bank (ECB) de rente. De reden hiervoor is de fors opgelopen inflatie. Die was in mei met meer dan 8% veel hoger dan de 2% waar de ECB naar streeft.

Omdat die hoge inflatie niet iets is van de afgelopen weken en naar verwachting nog wel even aanhoudt, heeft de centrale bank besloten om meerdere renteverhogingen door te voeren. De eerste daarvan wordt in juli van kracht.  

Volgende maand stijgt de depositorente naar -0,25% en de basisrente naar +0,25%. In september volgt een tweede renteverhoging, die misschien wel 0,5% bedraagt. Ook in de laatste maanden van het jaar zal de rente naar verwachting verder omhoog gaan.

Grote spaarders vs kleine spaarders
Zeker voor grote spaarders is dat goed nieuws. Rabobank heeft al aangekondigd dat de negatieve rente voor spaarbedragen boven de € 100.000 vanaf augustus van -0,5% naar -0,25% stijgt. ING gaat per 1 oktober zelfs nog een stap verder en schrapt vanaf die datum de negatieve rente helemaal.

Voor kleinere spaarders verandert er vooralsnog niets. Misschien dat dit in september anders wordt, maar nu gaat de reguliere spaarrente nog niet omhoog. Banken moeten immers nog altijd 0,25% rente betalen als ze geld stallen bij de ECB. En zolang ze kosten moeten maken, gaat de spaarrente waarschijnlijk niet omhoog.

Meer informatie
Heeft u een vraag naar aanleiding van dit bericht? Neem dan gerust even contact met ons op. We staan u graag te woord.