Van oudsher heeft Nederland een grote verzekeringsdichtheid. Veel mensen dekken financiële risico’s af met schade- en inkomensverzekeringen. Maar die trend lijkt te veranderen, waardoor er onderverzekering dreigt als het om inkomensverzekeringen gaat.

Dat stelt Egbert Kromme, partner bij accountants- en advieskantoor KPMG, actuaris en lid van het Actuarieel Genootschap. Die ontwikkeling baart hem zorgen omdat het kan leiden tot een maatschappelijk probleem.

ORV’s
Een van de voorbeelden die hij noemt is het afnemend aantal overlijdensrisicoverzekeringen (ORV’s). Zo’n verzekering keert een geldbedrag uit na het overlijden van de verzekeringsnemer. Nabestaanden kunnen het geld gebruiken als inkomen of er bijvoorbeeld een (hypotheek)schuld mee aflossen.

Lagere premie
Sinds 2013 zijn er veel minder ORV’s afgesloten. Maar bezuinigen op de overlijdensrisicodekking levert maar weinig voordeel op in de maandlasten, terwijl de financiële gevolgen enorm kunnen zijn, betoogt Kromme. Zeker omdat de premies in de afgelopen jaren sterk zijn gedaald.

Pensioensparen
Ook op het gebied van het pensioen is er volgens Kromme sprake van onderverzekering. De pensioenen van de toekomst zijn, zonder aanvullende maatregelen, veel minder riant dan vroeger. Consumenten kunnen zelf voor een aanvullend pensioen sparen, bijvoorbeeld door middel van een lijfrente of een pensioenverzekering. Maar slechts weinigen maken hiervan voldoende gebruik.

Onvoldoende inkomen
Door deze ontwikkelingen zijn er steeds meer mensen die het risico lopen om in de toekomst niet genoeg inkomen te hebben. We kunnen ons voorstellen dat u zich afvraagt of dat ook voor u geldt. Neem in dat geval gerust even contact met ons op. Als experts op het gebied van inkomensverzekeringen helpen we u graag.